Humanistisch Vormingsonderwijs

In de HVO (Humanistisch Vormings OndHVO-logo-pms130_hoge-reserwijs) -lessen voor groep 7 en 8 gaan we op onderzoek uit. Wat is voor jou waar, wat vind je belangrijk, wat zou je doen, wat kies je, wat vind je moeilijk, makkelijk, mooi? Hoe denk je over dingen, hoe voel je je ergens bij? Wat geloof je? We stellen veel vragen, we zijn nieuwsgierig!

Het gaat over het leven, de wereld van het kind, de wereld om hem of haar heen, de wereld iets verder weg… Als je jezelf beter kent kun je makkelijker jezelf zijn. Als je hoort en weet hoe een ander over dingen denkt kun je hem of haar beter begrijpen. Eigenlijk is het levenskunst. De kinderen ontwikkelen een eigen levensbeschouwelijk kompas. Er wordt gestoeid met grote en kleine morele dilemma’s, bijvoorbeeld: wat zou je doen als je weet dat er iemand uit je klas gepest wordt, ga je dat aan je juf of meester zeggen of niet? Er wordt gekeken naar wat nou waardevol is in het bestaan.

Er wordt in de HVO les gewerkt met thema’s. Thema’s als vrijheid, verbondenheid, met elkaar omgaan, emoties, feest, uit het nieuws, andere levensbeschouwingen, …  Een thema wordt van allerlei kanten bekeken aan de hand van een methodiek en met behulp van afwisselende werkvormen: kringgesprek, rollenspel, filosoferen, teken-, schrijf- en spelvormen.

Het humanisme is een levensbeschouwing die vertrouwt op het vermogen van de mens om zelf zijn leven zin te geven en gaat uit van waarden zoals menselijke waardigheid, verbondenheid, vrijheid en verantwoordelijkheid.

Marlies Kannegieter

Leerkracht humanistische vorming