Groep 7 start met Google Classroom

Anno 2016 worden er andere vaardigheden van kinderen gevraagd als bijvoorbeeld 20 jaar geleden. De vaardigheden die tegenwoordig worden gevraagd, worden ook wel de 21 century skills genoemd.  ‘ICT basisvaardigheden’ is er daar één van.

Op De Toermalijn worden op vrijdag al informaticalessen verzorgd aan groep 5 tot en met 8. Tijdens deze lessen wordt er aandacht besteedt aan de office programma’s van Windows zoals Word, PowerPoint en Excel. Maar vanaf volgend schooljaar wordt hier ook ‘veilig internetten’ aan toegevoegd.

In groep 7 is na de meivakantie gestart met Google Classroom, ook een mooi voorbeeld van ICT in het onderwijs. Google Classroom is een nieuwe toepassing voor de onderwijskundige markt. Een digitale omgeving waarin leerkrachten en leerlingen opdrachten kunnen uitwisselen (bron: kennisnet.nl).

Kinderen leren op deze manier nieuwe ICT vaardigheden, hebben direct contact met de leerkracht en werken gestructureerd in hun eigen leeromgeving. De werkbladen zijn eenvoudig te openen en werken in Google docs heeft veel overeenkomsten met Microsoft Word. Daarnaast kunnen er instructiefilms worden toegevoegd aan de opdrachten, zodat kinderen ook nog extra instructie kunnen opvragen over het betreffende doel. Verder is met het oog op het voortgezet onderwijs belangrijk dat kinderen competent zijn in de ICT basisvaardigheden om zo de stap niet nog groter te laten worden.

Voor de leerkracht is het overzichtelijk, omdat  je in één oogopslag kunt zien wie zijn/haar huiswerk af heeft. Ook kan er direct feedback worden gegeven op het gemaakte werk, waardoor kinderen goed weten wat er van ze verwacht wordt. Naast alle digitale voordelen is ook nog eens duurzamer. Er hoeven geen stapels met werkbladen meer gekopieerd te worden die uiteindelijk ook nog eens in de papierbak verdwijnen.

We zitten nog in een beginstadium dus lopen we nog wel tegen wat kleine dingen aan. Maar vooralsnog zijn de voordelen groter en meer dan de opstartprobleempjes die zich in het begin hebben voorgedaan. Daarom hebben we er al het vertrouwen in dat dit een waardevolle toevoeging is voor onze moderne manier van onderwijs.

Artikel Kennisnet over Basisvaardigheden ICT:

https://www.kennisnet.nl/artikel/ict-basisvaardigheden-als-je-techniek-snapt-maak-je-bewustere-keuzes/

Artikel kennisnet over Google Classroom:

https://www.kennisnet.nl/artikel/leraren-maak-het-jezelf-gemakkelijk-met-google-classroom/